40. Sörtúra - Prága
2024. október 25-27.

A részletes túraterv: A pontos terv szerinti felsorolás, a kocsmák neve, címe és ha van link az oldalukhoz, no meg a söreik felsorolása, és persze térkép a tájékozódáshoz.

A csapat értékelése a helyekről és az ott ivott sörökről
Az értékelés mindig még az adott sörözőben megtörténik, az ehhez szükséges, a kocsmákat és a söröket tartalmazó pontozó tábla segítségével. 1-10 közt pontozunk, és nem csak a söröket, hanem külön a helyet is. A táblázatban pedig az átlagpontszámot tüntettem fel, amely a csapat tagjainak az értékeléséből adódik.

A 40. túra, mégiscsak kerek szám, így persze Prágában a régi klasszikusok is felvéve a túralistára. A kezdés nem volt egyszerű, az évek óta megbízható szállásunk némi meglepetést készített a 40. túrára: hiába foglaltunk, nem volt szállásunk. Upsz. Emiatt aztán jelentős csúszással tudtunk neki indulni a túrának. Hisz amíg intéztek nekünk egy másik szállást, meg átmentünk oda, meg messzebb is volt... szóval a 2 órás első helyből lett így fél 4-es kezdés...

U Fleku
Rég nem jártunk itt, eléggé turista lehúzó hely lett, meg olyan túl tolták mindenben. Na de 40, anno itt kezdtünk, benéztünk. És megérte: egyrészt a sörük még mindig jó, másrészt, bár nagy üzemben nyomták, de normálisak voltak. Semmi túl nyomulás, semmi negatív. Jó döntés volt itt kezdeni...

A második tervezett hely kimaradt - mivel oda nem volt foglalásunk, azt kellett elengednünk, h valahogy helyre hozzuk a csúszásokat.

Bohemian Goose
Anno e hely volt a Novometski pivovar, és angolul még most is szerepel az étterem előtti táblájukon a nevük előtt. Ugyan úgy hirdetik maguk, hogy saját sörök, de ez így nem teljesen igaz. Van 2 saját sörük, a cseresznyés, meg egy búza, de a többi az Krusovice és breznak. Pedig a főzők még állnak, de úgy tűnik minimalizálva a főzés. Viszont a kaja jó. A csülök bőre ropogós, a zebra is ízes, jó konyha. Mondjuk a fokhagymalevesük az bár jó ízű, mint leves, de fokhagymalevesként értelmezhetetlen volt.

Újabb csúszás, a csülkök miatt is, de szerencsére nem volt gond belőle:

Ferdinanda Novomestka
Itt is megfordultunk már, a hely szokásosan jó, itt nem érződik annyira az árdrágulás. Sajnos Flying cloudjuk nem volt, de a Sedmi kuli valamennyire kárpótolt sörfronton. Az NH-juk csodás volt, olvadós, jól ízesített, dobogós kategória. És az utopenecük is. Mindkettő ránézésre, messzebbről éretlennek tűnik, de ahogy a kés belevágott, látszott, h minden rendben. És aztán a szájban....

A csúszsá helyre hozatalára újabb hely kihagyás, ha foglalt:

Sibeeria Tap Room
-ba menjünk. A hely nem rossz, de a szellőzése borzalmas: brutál fülledt meleg volt bent. Ahogy a neve is mondja a Sibeeria kézműves sörfőzde tap bárja. 14 csap, minden saját sör. Nem rosszak, de most amiket választottam, mind nagyon hasonló ízvilágot adott. Persze nem egyformák voltak, de mindben ugyanaz a kissé citrusos alap volt érezhető.

Miután az új szállásunk mellett nem volt kocsma-étterem, így egy levezetőre még a Sibeeria utcájában található:

Lokál Dlouhááá
ba ugrottunk be. Teltházas ahogy szokott, nem is fűztünk nagy reményt hozzá, de végül is az alsó végén, a kis terem melletti álló pultoknál meg tudtuk inni a kilépőt, egy korsó pilsenit. Érdekes, h itt is brutál levegőtlenség volt, bár eggyel jobb mint a Sibeeriában, de ez valszeg a nagyobb méretnek volt köszönhető.

Szombaton mivel még a szállást fizetnünk kellett az Akátnál, ott kezdtünk, és ha már ott, egy nyitósört mindenki megivott. Elvégre messze lesz még innen az első hely.

Klasterni Senk
A brenovi kolostornál étterem, és egyben a brenovi kolostori sörfőzde saját étterme. Van külön csak bistro/pub rész is szembe vele. Ott lehet elvitelre is venni, valamint persze sört helyben inni. Az étteremben már voltunk, és akkor is bejött, akkor nem volt foglalásunk (és még nem üzemelt a bistro rész), de 1 sörre le tudtunk ülni. Most pont ugyanahhoz az asztalhoz kaptuk a foglalásunk. A sörök még most is nagyszerűek, mindegyik fajta. És az ételek is kiválóak. A hamis Dršťková polévka, pacalleves valami elképesztő volt. Hamis= pacal helyett gomba van benne. De van struccból készült ételük is -a struccmáj előétel nagyon finom, és minden mi szem-szájnak ingere.

U Bílého Lva - Bernard pub
A szokásos Bernard pub kinézet és minőség. Mondjuk sokkoltuk a pincérhölgyet, amikor a ki milyen sört kér kérdésre mindenki azt mondta: Lavinát. Elsőre a válasz egy őőőőő volt, majd kért pár másodpercet, és elment. Visszajőve közölte, hogy van egy kis probléma: csak 8 db lavinás poharuk van :-) . Így elsőre 8-an tudtunk csak lavinát inni, aztán a második körben az elsőre kimaradtak is hozzájuthattak. Egész jó NH-juk is lenne, nem ők készítik, veszik, ezt a csatos üveges verziót, de emiatt persze nyilván hűtőben tárolják, de túl hidegen. Így aztán a kihozatal után várni kellene vele legalább 1 órát, h a lágyság is meglegyen. Az íze viszont tényleg jó.

Pivovar Strahov
A következő hely is egy régi kedvenc - a vár tetején lévő kolostori főzde-étterem-pub. Továbbra is nagyszerűek a söreik, és nem is lettek olcsóbbak, de végre ismét volt black ipa-juk is, sőt -nekünk- újdonságként hazy ipajuk is volt. Na meg már gint is készítenek, ami szintén nagyon finom. A felszolgáló srác jó fej volt, pörgött-forgott, viccelődött. Továbbra is azt gondolom, h aki erre jár, annak vétek lenne kihagyni.

U Černého vola
Ezt sem lehet kihagyni, ez nem is kérdés. Nyilván arra esélyünk sem volt, h beüljünk, bár ha csak 3-4-en lettünk volna, még arra is lett volna esély. De mi eleve úgy terveztük, hogy csak kikérünk egy-egy sört, és a bejárat melletti álló részen elfogyasztjuk. Így is lett, és megállapítottuk, h még mindig itt csapolják a város egyik legjobb barna kozeljét.

Pivovar Vojanův dvůr
Ahogy a neve is mondja: főzde is, és egy hatalmas étterem is, sok helyiséggel, kerthelyiséggel. Ősz lévén, és hűvös, a kinti rész most csak üresen állt. Saját sörök, 4-5 féle és jó ételek. A káposztalevesük igen kiváló volt, és a sörök is rendben voltak.

Pivovar Mikulas
Némileg jól álltunk, gondoltunk beugrunk ide is, előzetesen nézegettem, de elég vegyes kritikák voltak. Viszont így hogy volt kis időnk, és útba is esett: kipróbáltuk. Nekik is saját söreik - legalábbis ezt mondják, de h ők főzik v főzetik az nem egyértelmű. Mindenesetre nem rosszak a sörök. Aztán fizetéskor derült ki, hogy nem véletlen a sok negatív felhang. Az még csak hagyján, h 10%-ot felszámolnak úgy, hogy sehol nincs feltüntetve. Na de ahogy számolják: 68 Kc árú sörre 80-at üt be. Mikor rákérdünk, h miért: 10% felszolgálási díj a válasz. Mondtuk, h az csak 75. Hát kerekített... persze... Így hogy szóvá tettük: visszaadta a kp-ben a különbözetet. Ha nem szóltunk volna... szóval lehúzós hely, figyelni kell.

Na Verandach
És itt a vége, a Staropramen sörgyár sörgyári sörözőjében, sok emlék-sztori fűz minket ide. És most is jó volt. A sörök a szokásos kiváló minőségben, a felszolgálás szintén, és az ételek is nagyon rendben, a gulasuk tökéletes. A csülök ízben most is verhetetlen, elkészítésben hibák: égett a bőre, és nem kemény. De a belső tökéletes. Befejezésnek is az volt a hely.


Az egyes helyekről néhány szubjektív szó, a linkeken képek* róluk:

*A fotókat készítette:

**NH: Nakladany Hermelin