Az egyes helyekről néhány szubjektív szó, a linkeken képek* róluk:
A szállás a törzshelyünknek számító Akat panzió. A szállás a szokásos minőség, Milan örömmel üdvözölte a magyar légiót :-).
U Smoliku
A szokásos nyitány, mégis csak a standard kezdőhelyről van szó. Gyors kiszolgálás, finom utopenec, kiváló tankos Staropramen. Minden, ahogy kell - leszámítva, h nem volt NH.
Pivní mapa
45 sörcsap. Vazze, 45!!! És tényleg. A bp-i csapház koncepcióra hajaz - ugyanaz a technológia, és elvitelre itt is. De helyben is lehet inni, inkább bár, mert nincs sok hely. És étel sem nagyon, csak pár sörkorcsolyaszerűség. De kiváló sörök. Nem kevés. Cseh kisüzemi főzdék sörei, köztük olyanokkal, mint a tavaly tavasszal meglátogatott prágai Klasterni senk-i - brenovi kolostoré, vagy a Prágától nem messze lévő Beroun sörfőzdéjéé. (Itt is voltunk, a 20. sörtúrán.) Nagyon-nagyon... akár egy egész napos túra helyszíne is lehetne e hely. Szóval nyitánynak dupla vow.
Kulový blesk
Elsőre némi aggodalom: fent (kerthelyiség szerű)
még nincs kiszolgálás, lent meg foglalások, de bedobjuk a bűvös: csak 1 órára maradunk varázsmondatot, és már ülhetünk is le. 17 sörcsap. És mivel étterem: kaja. Méghozzá: jó. A fokhagyma leves -az egyik gyengém- kiváló, de a többieké is többnyire finom, ha nem is mind kiváló, de átlagos vagy jó. És a becher felszolgálása: ideális hőmérsékleten, minőségben. A pincér gyors, segítőkész, pick-pack. És beszélt angolul is. Aztán kifelé jövet vicces: közben a -jelenleg még fedett- kerthelyiség is nyitva már, és jönnek a népek...
Kis csúszás, ezért a következő tervezett hely -U regenta- átugrásra kerül. Viszont mikor megérkezünk a célhoz, Restaurace Hrom do Police-hoz, zárva: technikai okokból nem tudtak kinyitni. Oh. Csak itt lehet inni a Měšťanský pivovar Polička söreit, ez most kimarad. Igen szomorú, na de jön a :
BeerGeek Bar
Ma a csapok bűvölete van: itt 30 sörcsap :-).
Korrekt dizájn -tetszik nagyon-, és minden sört saját pohárba-korsóba. Gyorsak, a sörök meg finomak. A piszoár ötletes: sörös hordó formájú. Persze itt is minden foglalt volt, de rutin meg az évek :-), volt 8-tól foglalt asztal, mi meg ugye fél 7-kor itt :-). Nem csak cseh sörök, de ettől nem lesz rosszabb a hely. Permon Summer Ale, Zemsky IPA az általam kóstoltak: nagyon finomak. A hely meggyőző. Érdemes volt betérni, s ahogy am eddigi mindegyik helyen: sajnos indulnunk kell: vár a következő állomás.
A kihagyás és a zárva miatt időben jól, így muszáj az útba eső
Pivotéka Pivo a párek-be
betérni. Ez sörbolt, nem kevés kis, kézműves sörrel. És kiváló, klasszikus cseh sörkorcsolyákkal. Az NH nagyon jól néz ki -kicsit bánom, h kihagyom, de most a hering a cél-, amit nem is bánok meg, mert nagyon finom és jól csúszik mellé a sör, egy Cornell 14-es IPA. És persze slussz poén: a hely nem csak ételben klasszikus cseh, hanem a szokásos kinézet trükkben is: bemész, pici, pár négyzetméteres helyiség. Aztán látsz egy kis átjárót, ami akár a raktárba is vezethetne, de nem: hátul 2 nagy söröző helyiség+ kerti kiülős rész. Vow-vow!
Vinohradský pivovar
Ide sem foglaltam: akár kellhetett is volna: semmi hely, de nem esünk kétségbe: szerencsére volt egy kis talponálló rész, ahol pont elférünk, így nem kell kihagynunk a sörfőzde söreit. A hely nagyon korrekt, szuper. Kinézet: van egy alsó, pince rész, közben a lépcső mellett, nagy "kajütablak", ahol belátni a sörfőzdébe. A sörük engem meggyőzött, és ahogy a tömeget néztem: másokat is. És a látott ételek alapján a kaja is jó lehet. NH-t kóstoltam: érett volt, picivel több fűszert elbírt volna, de ha ilyen lenne a legrosszabb NH, akkor elégedetten dőlhetnénk mindenhol hátra. A pincérlányok kedvesek, gyorsak. Szóval tanulság: ide még jönnünk kell: foglalva.
U Peronu
A szokásos zárás. Ami már nincs is betervezve, mert automatikus. :-) Kiváló barna kozel, és pilseni. És a tetőpont: az NH... mmmmmmmm. Fantasztikus. A legjobb.
Az első nap alapján: megérte kijönni :-)
A második nap Liben felé megyünk, most nem azért, h Hrabal előtt tisztelegjünk egy libeni sörszlalommal, de a tisztelgés megmarad, betérünk majd az egyik ikonikus helyre. De kezdetnek:
Pivovar Nad Kolčavkou
Egy helyi sörfőzde. Komolynak tűnik, és nem csak az alap 10-es, 12-es és barna
háromszögben mozog, hanem van spec. márciusi sörük és IPA-juk is. A hely igen jó helyen: egy kerékpáros út vezet a közelében, sokan megpihennek egy pohárra. És kellően méretes is, bőven van hely, érkeztünkkor még persze csak a helyiek - mondjuk erre azért az egyszerű turista gyanítom ritkább, mint a fehér holló. A pincérhölgy kedves, gyors, sajna csak csehül, de nyilván megértjük egymást. Gyors kiszolgálás. A sörök finomak. Kár h ennyire kiesik a hely. De Liben környékén szerintem kötelező benézni ide, és ami fontosabb: meg is éri, mert kiválóak a sörök, és kaják sem rosszak, már amit láttunk belőle, na meg a grillezett camambert alapján. Tökéletes kezdés.
Mivel egyrészt a Libenből tovább haladásunk úgy diktálja, így sorrend csere: Merkurt a libeni helyek végére teszem, aztán ki is marad végül. De eljutunk az általam régóta vágyott kocsmába:
Horkých pivní sanatorium
Hrabal egyik kedvenc helye, klasszikus Gambrinus-Pilsner a csapon. A hely, szinte megáll az idő: csak ő áll még kis házként, körötte nagy irodaházak emelkednek, de ő dacol velük. (És Hrabal miatt valószínűsítem, hogy fog is még sokáig.) A belül a régi hely a falra festve, és szinte telt ház, de mivel ragyogó a napsütés: megejtjük az idei első kiülős sörözést.
Jól esik elnyújtózni, élvezni a meleget, és arra gondolni Hrabal is járt erre.
Restaurace U Rokytky
Svijanys hely, a pár évvel ezelőtti -hű, ránéztem, 10. sörtúra, 7,5 éve....- libeni sörtúrakor fedeztük fel, s mivel a svijanyt kedvelem, muszáj benézni ide is. A sörgyár jubilál, így kihozták a 450-es világost, muszáj is rákóstolni, és persze a barna sem maradhat ki. A helyen még mindig jól főznek, most ugyan kevésbé volt teli, mint anno, de azért látszik járnak ide az emberek.
És az NH-juk topligás. Érett, pácolt, kellően fűszeres, ahogy kell. Két idősebb, csak csehül értő, de gyors kiszolgáló hölgy, teszik a dolguk, többnyire feltűnés mentesen. (Ugye Feri? :-))
A Merkur, mint sörszlalomi rész kimarad, és már megyünk is Zizkov felé.
Bernard Pub
A tavaly felfedezett Bernard Pub nem kihagyható. Kíváncsiak vagyunk, vajon 1 év után is ugyanaz a minőség? A válasz: igen-igen. Sőt, ahogy ránéztem: már 3 egységből áll a "lánc"
és az egyik Andelnél: ősszel azt is bevizsgáljuk! Mert h a sörök kiválóak. A Lavina még mindig fantasztikus -nevét a korsóba kitöltésekor művelt dolgairól kapja, készült video, majd jól felrakom. A lényege: mint egy igazi hólavina pörög-forog és habzik, ha miután elül egy kiváló barna sört mutasson. És újra csülökpróba: nos, ugyanolyan jó, mint tavaly. 1 emberes kényelmes méret, nagyon jól ízesítve, nagyon jól sütve. (Pesta különvéleménye: a valaha evett legjobb.) A pincér srác jó fej, angolul kiváló, és kedves, segítőkész, beszélgetős.
U Kozla
Az U Kozla pechje az, ami tavaly is: 50 méterre az előző helytől, ahol belakunk, eltelítődünk, így itt csak egy könnyed szűretlen világos kozelra futja. Pedig itt is van csülök, olcsóbb is, mint előző helyen, jó lett volna kipróbálni. Ez van, sajna nincs szerencséje a helynek. Pedig mivel a Kozel sörgyár Kozlovna láncának a része, ahol is -legalábbis az eddig próbáltakban- kiválóan főznek, talán itt is ugyanaz a szint lenne.
U Slovanské lípy
Az előző helytől kissé nagyobb léptékű mozgás, így van idő erőt gyűjteni. A hely régi kedvenc, pár éve újra megnyitva, és most is jó. A fokhagyma leves kötelező, mert nagyszerű.
Sajnos a nyelves-szemes NH-ra most nincs kapacitás, pedig anno toplistás volt, és most is jól néznek ki. Sajnos nem a kedvenc vörös hajú pincérhölgyünk a szolgálatos -ha még ott van egyáltalán-, de ez nem von le semmit a hely minőségéből.
A tervezett utolsó hely következik:
U vystřelenýho oka
Ezer éve a listámon, de mivel tudom, h sokan vannak mindig vhogy mindig ez került le a listáról. Most bejutunk. A tökéletes ütemezésnek köszönhetően, miután bent vagyunk, fél óra se telik el és nincs szabad hely.
Pedig így utólag ha ez kimarad.... Több okból is szomorú lett volna: a hely nagyon klassz. A fali képek extravagánsak, a hely ötletes. Nyáron milyen lehet a kerthelyisége... Van magyar étlap: kellemesen vicceskedő, telitalálat. Az árak olcsók. A pincérek kedvesek segítőkészek, sőt mitöbb magyarul is próbálkoznak. A sör kiváló. -pilsner, gambrinus, kozel-, és az NH.... hát valami mennyei. Ahogy írom e szavakat össze is fut a számban az emlékétől a nyál...
Innen már haza, és a társaság pocak telitettsége elérte a küszöböt, jobb a békesség elvén, a tegnap utolsóként még pluszban betett U Peronu ezúttal kimarad.
Konklúzió: Jó túra volt. Egyrészt az NH-k leggyengébbje is elég jó minőségű és érett volt. A topja meg, és volt ilyen vagy 3: kiemelkedő. Másrészt rengeteg új sört kóstoltunk. Kiváló helyeket láttunk. Korrekt pincérek voltak. A régi helyek színvonala maradt, és néhány újé: ujjé! :-) Vagyis kiváló, de igazából nem volt lefelé kilógó hely: mind nagyszerű volt.
*A fotókat készítette:
**NH: Nakladany Hermelin |